Een hangmat?! Ach, leuk voor de kinderen en om even een keer in te gaan liggen. Meer niet. Heel lang werd zo over deze speciale mat gedacht. Hoe anders is dat nu, nu uit onderzoek naar buiten is gekomen dat je beter slaapt in een mat. Iets dat ook geldt voor baby’s en jonge kinderen.

De gezondheidsvoordelen van een hangmat

In de hangmat liggen is gezond. Om die reden zie je steeds vaker slogans voorbij komen dat jij je leven verbetert door voor een hangmat te kiezen. Bij velen is deze gedachte wat overdreven, feit is wel dat er best wat gezondheidsvoordelen aan slapen in een mat kleven. Door de juiste lighouding aan te nemen, dat is een diagonale houding, heb je nergens drukpunten en toch overal ondersteuning. Om die reden komt je lichaam tot volledige ontspanning en voorkom je rugpijn. Iets dat in een regulier bed nogal eens aan de orde is. Velen staan immers wel eens op met rugpijn in de onderrug. In een hangende mat heb je dat dus zelden. 

Positieve invloed op de slaap en een diepere slaap

Onderzoek heeft aangetoond dat een langzaam wiegende hangmat een positief effect op de slaap en dat je zo beter in slaap geraakt. Dat geldt ook voor baby’s en kinderen. Het schommelende effect zorgt daar vooral voor. De resultaten kwamen naar boven door een proef van drie kwartier te houden en mensen frequent op een bed en in een hangmat te laten slapen. De powernap in de hangmat zorgde ervoor dat gebruikers gemiddeld een minuut eerder in slaap vielen. Ook is bewezen dat ze in een tijdspanne van drie kwartier dus drie minuten eerder in een diepe slaap komen en dat men vijf minuten langer dieper slaapt. Op een periode van drie kwartier is dat best veel.

De hersenen worden op de beste manier gereset

Bewezen is ook dat ook al vanwege het schommelen de hersenen op de beste manier gereset worden. Dat betekent dat ervaringen verwerkt worden in de slaap en je dus ook geestelijk in de hangmat beter tot rust komt. De mat, die tegenwoordig ook in een handige standaard beschikbaar is, is dan ook vaak een gewenst middel voor mensen die maar moeilijk in slaap komen. 

Goed oefenen met in- en uitstappen

Als je nou nog even oefent met in- en uitstappen en je steeds de diagonale lighouding aanneemt, dan is er dus geen betere manier van rust beschikbaar. De aanschaf van een hangmat is het overwegen dus serieus waard. De voordelen waarvan we al dachten dat die er waren, blijken er nu dus ook echt te zijn. 

Niet meer zoeken naar de geschikte afstand tussen twee bomen

Met de introductie van de standaard won de mat ook al aan populariteit. Je hoefde vanaf dat moment niet meer een plek tussen twee bomen te zoeken om te kunnen genieten en te ontspannen. Want wie precies de goede ruimte tussen twee bomen had voor het ophangen van de hangmat, was iemand met erg veel fortuin.