Ethereum is een platform gebaseerd op de blockchain technologie. De bij Ether omschreven smart contracts draaien op het Ethereum platform. Deze smart contacts kunnen worden geprogrammeerd met behulp van Ethereum’s eigen programmeertaal: Solidity.

Naast de smart contracts kunnen met Solidity ook decentrale applicaties worden gebouwd, ook wel DAPP’s genoemd. Bitcoin is een voorbeeld van een decentrale app die gebruikers een peer to peer betaalmiddel geeft.

Met behulp van de blockchain technologie draaien deze apps op een decentraal platform en staan ze dus niet onder controle van een individu of instantie. Bijkomende voordelen zijn dat deze systemen immuun zijn voor corruptie en ongewenste aanpassingen. Ook kunnen deze DAPPS niet offline worden gehaald, er is dus geen downtime.

Het bijzondere aan Ether is dat deze vorm van cryptocurrency volledig programmeerbaar is met behulp van zogenaamde smart contracts. Deze smart contracts kunnen geprogrammeerd worden om automatisch uitgevoerd te worden zodra ze aan specifieke voorwaarden voldoen.

Doordat deze op de blockchain draaien kunnen ze alleen precies uitgevoerd worden zoals geprogrammeerd. Hierdoor zijn ze compleet beveiligd tegen censuur, downtime, fraude of andere interventies van derde partijen. Ether is ook inzetbaar als een betaalmiddel, hiervoor heb je een Ether wallet nodig. Het voordeel van Ether ten opzichte van Bitcoin is dat de transactie veel sneller is.

Bron: www.bitvavo.com